2017. szeptember 13., szerda

Egy DK-s kopaszthatta meg az MSZP kasszáját

Gyurcsány környezetének közelében landolhattak lobbipénzek


Oláh Lajos testvére 2016-ban lett 75 százalékos tulajdonosa annak a svájci cégnek, amihez a Gyurcsány-korszak lobbitevékenységének pénzei kerülhettek. - Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Lobbipénzeket, titokzatos párttámogatásokat és a befolyt nyereséget „nyelhette el" 2011 előtt az a svájci-angol „offshore" cég, amelynek többségi tulajdonosa 2016 januárja óta Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő testvére. A PestiSrácok.hu forrásai szerint alappal feltételezhető, hogy Oláh Alekszandr László csupán stróman, és rajta keresztül valójában politikus bátyja irányíthatja a társaságot, aki nem mellékesen Gyurcsány Ferenc hűséges embere. Azé a Gyurcsány Ferencé, aki 2013-ban arról beszélt, „jobb, ha nem tudjuk", milyen forrásokból érkezett a pénz a szocialista párthoz.

Oláh végigküzdötte Gyurcsánnyal az MSZP kifosztásának és elárulásának időszakát, majd a 2011-es pártszakadáskor, csöppnyi gondolkodás után követte a bukott miniszterelnököt, és belépett a DK-ba. Oláh Lajosnak hivatalosan nincsenek céges érdekeltségei, nem él látványosan fényűző életet, vagyonnyilatkozatában látszólag nincs semmi érdemleges. Ugyanakkor 2016 januárja óta öccse, Oláh Alekszandr László a vezetője egy svájci-angol hátterű adóoptimalizáló (a köznyelvben némileg pontatlanul „offshore"-ként is emlegetett) cégnek, a Cheeragon Ltd.-nek - derült ki a Pestisrácok összeállításából.

Adóoptimalizálás

A Cheeragon Ltd.-t 2008-ban hozták létre adóoptimalizálásban utazó svájci „szakemberek". A társaságnak akkoriban – tehát 2008-tól, még a Gyurcsány-érában –szerepe lehetett a párt pénzügyi manővereiben,energetikai szektorhoz köthető ügyletekben. A cég igazgatóját akkoriban Valentik Csabának hívták. Valentik ismert „adóoptimalizáló szakember", akiről a Heti Válasz  azt írta: „egész vállalatcsoportot működtet Svájcban, hogy kedvében járjon a világ vagyonrejtegetőinek, adótervezési tanácsokat adjon nekik".
Oláh Lajos testvére 2016-ban lett 75 százalékos tulajdonosa annak a svájci cégnek, amihez a Gyurcsány-korszak lobbitevékenységének pénzei kerülhettek.
A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után a svájci-angol cég vegetált – ez szintén azt sejteti, hogy a társaság működése szorosan összekapcsolódott a politikával, és a kormányváltás miatt elapadtak a bevételek. Majd tavaly januárban Oláh Lajos testvérének nevére került, ő aktivizálta a társaságot. Egy a pestisracok.hu birtokába került dokumentum szerint Oláh Alekszandr Lászlóé a Cheeragon több, mint 75 százalékos tulajdonrésze.

Fedőcég?

A portál forrásai fölvetették annak lehetőségét, hogy a Cheeragon Ltd.-hez kerülhettek a Gyurcsány-éra idején nyélbe ütött gazdasági lobbitevékenységek bevételei. Tehát egyfajta fedőcégről lehet szó. Most pedig, a választás közeledtével újra szükség van a cégre, amely alkalmas lehet a Gyurcsány által említett,„jobb, ha nem tudjuk" milyen forrásból érkező titokzatos „támogatások",innen-onnan befolyt bevételek „eltüntetésére".
Oláh Lajosnak a Pesti Srácok kérdéseire azt válaszolta: az MSZP-nek nem volt köze az ügyletekhez. „Ha hazudni akar, akkor nyugodtan leírhatja, hogy pártfinanszírozásokhoz volt köze" – fogalmazott a DK-s országgyűlési képviselő. (origo.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése